Amelia Andersdotter till Bryssel
 

Denna webbplats uppdateras inte längre,
se aktuell hemsida på ameliaandersdotter.eu

Text: Aa Aa Aa Skriv ut

Så röstar du på mig

Inför valet kommer du att få hem ett röstkort i brevlådan. På röstkortet står det vilken vallokal som är din. Ta med röstkortet till vallokalen på valdagen. I vallokalen väljer du rätt valsedel (den märkt Piratpartiet) och tar ett valkuvert. Det finns särskilda skärmar som man röstar bakom. När du tagit dig in bakom en sådan skärm kryssar för Amelia Andersdotter (andra namn på listan) och stoppar valsedeln i kuvertet. Sedan lämnar du in kuvertet och visar upp din ID-handling för valförrättaren. Nu har du röstat!

Det finns inga valsedlar för Piratpartiet! Vad gör jag?

Om det inte finns några valsedlar för Piratpartiet vid din vallokal kan du ta en blank valsedel och skriva "Piratpartiet" på den. Om du röstar på Piratpartiet med en blank valsedel kan du inte kryssa någon särskild kandidat, utan din röst blir en allmän röst på Piratpartiet.

Jag vill gärna vara lite hemlig av mig. Hur gör jag då?

Det går bra att ta flera olika valsedlar, om du inte vill att det ska synas vilket parti du tänker rösta på. När du sedan går in bakom valskärmen väljer du själv vilken av sedlarna du vill stoppa i kuvertet. De andra kan du lämna inuti båset.

Jag har inte tid att rösta 7 juni. Finns det inget annat sätt?

Du kan förtidsrösta mellan 20 maj och 7 juni på ett antal platser i hela landet. Det finns minst en förtidsröstningsplats i varje kommun. När du kommit till förtidsröstningslokalen röstar du på precis samma sätt som om du röstat i en vallokal på valdagen.

För mer information och bildspel, se Valmyndighetens sida om Europaparlamentsvalet.